ijsblokjesmachines, ijsmachines

IJsblokjesmachine MasterFrost 60kg

€1.395,00 €1.185,75Excl. btw
Artnr: 21706060

IJsblokjes machine

Een onmisbaar item in een goedlopende horeca zaak is de ijsblokjesmachine. Zeker met een warme zomer zoals de huidige is het ijs bij elke groothandel uitverkocht. Daarnaast is het een stuk goedkoper om het zelf te produceren en als klap op de vuurpijl is personeel niet onnodig lang bezig om ijs te kopen.

Werking van de ijsproductie

Het lijkt hogere wiskunde maar het idee van de ijsblokjesmachine is niet heel ingewikkeld. Ijs wordt gevormd door een sproeikop die water spuit op een verdamper. Langzaamaan wordt het blokje gevormd. Als het blokje is gemaakt wordt deze gestort in een opslagbunker, dit proces blijft zich herhalen tot de bunker vol is.

Waar op te letten tijdens aankoop

Er zijn veel verschillende merken en type machines op de markt. Deze apparaten hebben allemaal hun eigen sterke punten.

  • Koelmiddel

Er zijn veel verschillende koelmiddelen in omloop. Voor ijsblokjes machines komen het meest de koelmiddelen R134a en R290 voor. R134a is een synthetisch koelmiddel wat goedkoop te produceren is. Het nadeel van R134a is dat de stof een aardopwarmingsvermogen heeft dat 1300 maal hoger ligt dan dat van koolstofdioxide. R290 heeft dezeflde koeleigenschappen, maar heeft een veel kleinere impact op het milieu, daarnaast gaat het hier om een stof die gewoon in de natuur te vinden is en de productie dus niet bijzonder duur is. Een groot nadeel is dat R290 vrij brandbaar is, maar binnen een gesloten circuit is dit geen probleem.

  • Capaciteit

Uiteraard is het belangrijk om een apparaat te bestellen wat voldoente produceert. Toch is het ook raadzaam om niet een apparaat te hebben wat een enorme overcapaciteit heeft, omdat deze weer een stuk duurder is in verbruik en aanschaf.

  • Type  ijs

Verschillende machines maken verschillende ijsklontjes. Er zijn veel verschillende vormen en typs te verkrijgen van het traditionele klontje tot hartvormig ijs en van rond ijs tot schilfer ijs. Uiteraard kent elke soort zijn eigen toepassing.                                                

  • Levensduur

Het ene merk is het andere niet en je kan er dan ook vanuit gaan dat een echte Hoshizaki ijsmachine veel langer mee gaat dan een goedkoop model uit China.

Als laatste wil ik het volgende meegeven: Vraag eens na bij naburige/bevriende horeca ondernemers wat voor machine zij gebruiken en waarom. Zij zullen immers eerlijk en neutraal advies geven voor het beste product.